Győzelemről nevezett Szűz Mária plébániatemplom

Miserend

H K Sze Cs P Szo V
6:45
7:00
8:30
11:00
16:30
18:00
Fehérek temploma
Regőczi kápolna

Karácsonyi koncert

 
Abádszalókon és Kiskörén a Szent Domonkos Kórussal

A 2004–ben városi rangot kapott egykori nagyközségben 18 évet tanítottam. E régi kapcsolat révén kértek meg, hogy a zenei életéről közismerten híres Vácról keressek valakit/ valakiket az adventi vasárnapok egyikének még ünnepélyesebbé tételére. Főként orgonamuzsikára volt igény. Négy évvel ezelőtt dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész adott hangversenyt. A rá következő évben már három a vendégszereplő lépett fel: Simon Mária (orgona), Imre Zsolt (klarinét), Fitos Mónika (szólóének).

Az elmúlt évben szerepelt először a településen a Felsővárosi Plébánia Szent Domonkos Kórusa. A kisköreiek biztosították az oda-vissza utazásunkat az önkormányzat autóbuszával.

Az idén advent harmadik vasárnapján keltünk útra. Ezúttal nagy feladat állt előttünk, ugyanis a kiskörei művelődési ház igazgatónője, a tavalyi sikeres szereplésen felbuzdulva, a szomszédos településen, a Tisza bal partján lévő Abadszalókon való szereplésre is felkérte a kórust. Elsősorban azért, mert a férje ott polgármester. A Kisköre−Abádszalók útvonal elég romantikus volt, mivel a Tisza-híd javítás miatt le van zárva, így a vízlépcső üzemi hídján kellett átkelnünk, és utunk a Tisza-gáton folytatódott. A hófödte téli tájon valódi romantika volt utazni. Igaz, néhányan féltek is, hiszen a gát elég keskeny volt, a talaj meg csúszós. Mintegy 15-20 perc alatt megérkeztünk. Szeretettel fogadtak, és a közönség örömmel hallgatta a felújított orgonán és a kórus ajkán felhangzó adventi és karácsonyi énekeket. A hangverseny után a hívek kedves kis ajándékkal lepték meg a szereplőket.

Kiskörén már ismerősként fogadták csapatunkat. A művelődési házban forró teával és finom házias pogácsával kínáltak bennünket. Akinek kedve volt, megnézhette az adventi gyertyagyújtást, valamint a Vásárhelyi Pál Általános Iskola tanulóinak műsorát. Ezután a római katolikus templomba mentünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy dr. Csáki Tibor plébános úr saját autójával utánunk jött (a 11-es szentmise miatt nem utazhatott velünk).

Simon Marcsika az elmúlt évek tapasztalatából már tudta, hogy a kiskörei orgona elég rossz állapotban van. Ez azonban nem jelentett számára gondot. Gyakorlott muzsikusként kezelte a hangszert. Örömmel állapítottuk meg, hogy a templomba járók kis létszáma ellenére, viszonylag sokan eljöttek erre az ünnepi eseményre. Látszott rajtuk, hogy élvezettel hallgatják a műveket; szinte együtt élnek az előadókkal. Amikor a Pásztorok, pásztorok dallama felhangzott Imre Zsolt klarinétján, a kórus tagjai levonultak az oltár elé, a jelenlévők pedig velük együtt énekeltek. Öröm volt látni ezt a lelkes kis közönséget. A körülbelül 50 perces előadás után hatalmas tapsviharral köszöntöttek bennünket. Magyar Csilla polgármester asszony a köszönő szavak után ajándékot osztott ki, majd a művelődési házban szíves vendéglátásban volt részünk, Igazi adventi hangulata volt a forralt bor és a mákos, illetve diós patkónak.

A vendégszereplés szép példája volt a testvéri szeretetnek.

Dóra Zoltán