Győzelemről nevezett Szűz Mária plébániatemplom

Miserend

H K Sze Cs P Szo V
6:45
7:00
8:30
11:00
16:30
18:00
Fehérek temploma
Fehérek temploma: 05.01-09.30 között
Regőczi-kápolna

Teremtésvédelmi böjt 1.hét

 BÖJTI ELMÉLKEDÉSEK (2020. Nagyböjt): A KÖRNYEZETI BŰNÖK MEGBÁNÁSA ÉS A KÖRNYEZETI ERÉNYEK KIMŰVELÉSE
A Laudato Si’ arra emlékeztet bennünket, hogy „a környezeti válság (…) mély belső megtérésre hívó megszólítás (…), amely azt is jelenti, hogy elismerjük saját hibáinkat, bűneinket, rossz szokásainkat vagy hanyagságainkat, és szívbeli bűnbánatot tartunk, megváltozunk bensőnkben.” (217-218) A közelmúltban tartott amazonasi szinóduson az alábbi meghatározás született az ökológiai bűnről: olyan cselekedet vagy mulasztás, amelyet Istennel, embertársainkkal, a közösségeinkkel vagy a környezettel szemben követünk el.” A hét főbűn (kevélység, kapzsiság, bujaság, harag, torkosság, irigység, jóra való restség) által megvizsgálhatjuk, milyen irányba fordultunk el a Teremtőnktől és a teremtett világtól. Az alábbiakban az egyes főbűnöket a teremtés szemüvegén keresztül vizsgáljuk meg, és egy olyan ökológiai erénnyel állítjuk szembe, amely segíthet helyreállítani a kapcsolatainkat, közösségeinket. (89) Arra hívunk mindenkit, hogy minden héten gondoljon végig egy-egy bűnt és erényt; ebbe bevonhatjuk családtagjainkat és közösségeinket is.

KÖRNYEZETI BŰN: KEVÉLYSÉG
A kevélység ahhoz vezethet, hogy „magunkat tesszük az Úr helyére, és azt gondoljuk, hogy korlátokat nem ismerve lábbal taposhatjuk az általa teremtett valóságot.” (LS 75) A Nagyböjt jó alkalom arra, hogy átgondoljuk azokat a helyzeteket, amikor – Isten helyett – magunkat helyeztük a középpontba, és ezáltal megsértettük a teremtett világot.
KÖRNYEZETI ERÉNY: ALÁZATOSSÁG
Az alázatosság erénye arra emlékeztet minket, hogy „porból lettünk, és porrá leszünk.” Mi teremtmények vagyunk, nem pedig Teremtők; arra hívott el az Úr, hogy mély kapcsolatban éljünk az élet minden formájával.
GYÓGYÍTÓ CSELEKEDET: BÖJT
Határozzuk el, hogy a Nagyböjt során lemondunk valamiről. A lemondás arra emlékeztet bennünket, hogy teljes mértékben Istentől függünk. Oly módon böjtöljünk, hogy általa védelmezzük a teremtést; pl. tartózkodjunk a felesleges vásárlástól vagy autóhasználattól, vagy fogyasszunk több növényi eredetű élelmiszert.